Közzétett:
2020
Elérhető: Yes

Mintha csak egy közös, az egész emberiségre kiterjedő kísérlet részesei lennénk. A koronavírus világjárványa nemcsak egészségügyi és epidemiológiai kihívást jelent a globalizált emberiség számára, hanem drámai hatással van az életünk folyására és az emberi viszonyokra is.

S mi ennek megfelelően, sokféle keretben, sokféleképpen, reagálunk

A Replika Társadalomtudományi Folyóirat 2020 április elejei felhívásában az új koronavírus megjelenését, a mindennapokat érintő egyéni és társadalmi hatásait, várható következményeit, szakmai kihívásait leíró, vizsgáló, elemző rövid tanulmányokat, helyzetértékeléseket, naplójegyzeteket, személyes beszámolókat, reflexív esszéket várt a rendkívüli helyzetről szóló összeállításába.

A felhívás nyomán formálódott kötetbe kiválasztott szövegek segítségével műfaji és tematikus korlátoktól mentesen, az első benyomásokra, reflexiókra támaszkodó látleletet kívánunk adni arról, hogyan változtak meg a személyes, illetve a szakmai napi rutinok a karantén hétköznapjaiban. Az írások annak próbálnak utánajárni, hogy mindez milyen kihívások elé állítja a hétköznapok emberét otthon vagy a munkájában, s vele a közösségeit, intézményeit, és mindezeken túl a társadalomtudományt, amikor minderre reflektálni próbál.

A kötetet szerkesztette: Fokasz Nikosz, Kiss Zsuzsanna és Vajda Júlia

A kötet szerzői: Ásványi Katalin, Bajusz Orsolya, Balogh Pál Géza, Básthy Ágnes, Benedek Zsófia, Bozóki András, Cosovan Attila, Csordás Tamás, Dömény Krisztián, Erát Dávid, Érdi Péter, Faludi Julianna, Fazekas Mária Ibolya, Fokasz Nikosz, Gősi Zsuzsanna, Gregor Anikó, Grünhut Zoltán, Horvát Gábor, Horváth Dóra, Keszeg Anna, Kiss Zsuzsanna, Komár Zita, Kováts Eszter, Kucsera Csaba, Lajos Veronika, Markos-Kujbus Éva, Máté-Tóth András, Nemes Gusztáv, Nemes László, Orbán Éva, Orosz Éva, Örkény Antal, Reményi László, Ropolyi László, Simay Attila, Szabó Máté, Szvetelszky Zsuzsa, Tardos Róbert, Teleki Bálint, Ugrai János, V. Gilbert Edit, Vajda Júlia, Végh Roland

 

A teljes kötet letöltése